Geniet van de bloemen maar behandel ze met respect

Verzoek `Blijf uit de velden!`

De bollenvelden staan volop in bloei en de bezoekers genieten van de vele kleuren onderweg. Rood, geel, roze, wit. De gekleurde velden nodigen uit tot het maken van die ene mooie foto, of een filmpje voor op Instagram of TikTok. Maar de organisatie van Tulpenroute Flevoland roept de bezoekers op de velden niet in te gaan. Je beschadigt hiermee het gewas en daarnaast betreed je ook nog eens privéterrein van de teler.

Regelmatig loopt het team van Arien Buth, een van de tulpentelers in Zeewolde, door de paden het veld in om de tulpen te controleren of ze geen ziektes en de juiste kleur hebben. Afwijkende planten worden verwijderd met bol en al zodat de bollenkweker straks mooie en gezonde bollen kan leveren. `Wij zien regelmatig mensen stoppen langs de weg om foto´s te maken. Natuurlijk is het heel verleidelijk om het veld in te gaan, maar doe het alsjeblieft niet met name om de kwaliteit van de bol niet in gevaar te brengen´, aldus Buth. `Als je bijvoorbeeld van het ene naar het andere veld loopt en het blad kapottrapt, verspreid je heel makkelijk bollenziektes en schimmels`, vult hij aan. De schimmels en ziektes zijn niet schadelijk voor mensen maar sommige gewassen kunnen er last van krijgen waardoor ze ongeschikt zijn om te oogsten. Vandaar dat je nu ook op diverse locaties langs de route diverse waarschuwingsborden ziet om de velden niet te betreden.

Voor het maken van een foto, video of selfie zijn er speciale fotopunten aangewezen langs de route, met tips hoe het mooiste plaatje te maken. Of breng een bezoek aan een van de plukvelden langs de route en maak daar dat mooie plaatje. Plukvelden vind je in Zeewolde aan de Wulpweg 5  bij familie Buth (geopend in het weekend en op feestdagen van 10.00-16.30 uur) en aan de Ellerweg 18 Biddinghuizen bij Hanneke’s Pluktuin (alle dagen geopend van 10.00-16.00 uur).