De akkers staan straks weer vol met bloeiende tulpen en dat is natuurlijk een prachtig gezicht. Telers zijn niet alleen bezig met het telen van de mooiste tulpen; ze proberen dit ook zo duurzaam mogelijk te doen. Er wordt rekening gehouden met de bodem, het milieu en de biodiversiteit. Stuk voor stuk belangrijke aspecten in de Flevolandse tulpenteelt.

Net als in alle andere niet-biologische plantaardige teelten in Flevoland gebruiken tulpentelers ook gewasbeschermingsmiddelen. De hoeveelheid wordt uiteraard tot een minimum beperkt. Een goede groenbemester na de teelt draagt bij aan een natuurlijke grondverbeteraar, draagt hiermee bij aan de vergroening van Flevoland en de agrarische sector.

Telers planten de tulpen van sloot tot sloot en dit betekent dat er minimaal 8 meter van het oppervlaktewater geen tulpengewas staat. Ze zaaien hierin vaak bloemrijke stroken. Goed voor de biodiversiteit. Wist je dat de tulpenvelden zeer geliefd zijn bij weidevogels als broeiplaats?

Momenteel worden veel velden besproeid, met de zon erop is dat vaak een prachtig gezicht. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de tulp zich “lekker voelt” en alle energie naar de bol gaat. Dit gebeurt ook nog nadat de tulpen gekopt zijn,het is dan ook belangrijk om de velden nat te houden i.v.m. de groei van de bol. 

Tulpenvelden leveren dus al met al een positieve bijdrage voor de boeren en burgers in Flevoland.