Select Page

Flevoland – Nog maar heel even genieten van de tulpenvelden en dan is het de tijd voor het koppen. Je ziet de tulpenkopper zo nu en dan al rijden met kleine karretjes over de kleurrijke velden.  Aan de onderkant van deze karretjes zitten ronddraaiende messen die de tulp vlak onder de bloem afsnijden. Na het koppen ligt het veld bezaaid met gekleurde tulpenblaadjes, die de komende tijd verteerd worden door de aarde. 

Maar waarom wordt er gekopt als de tulp nog in bloei staat? En hoe gaat het in zijn werk?
Door de tulp te koppen kan de bloem alle energie naar de bol sturen waarna deze zich gaat vermenigvuldigen. ‘Per soort tulp stellen we de machine anders in, het mes moet namelijk precies onder de bloem snijden. Als we te veel steel en bladgroen meenemen, beschadigt dat de tulp. Hierdoor groeit de bol minder snel en de kans op ziektes is groters’, zegt Rick Klink,  een van de Flevolandse tulpenteler. Samen met zijn vader beheren ze een agrarisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en verwerking van tulpenbollen. Jaarlijks hebben ze zo’n 100 hectare aan verschillende tulpen.

Op de velden van Klink wordt er de komende twee tot drie weken volop gekopt en daarmee zijn ze niet de enigen. Steeds meer telers starten met het koppen van de velden. Het is dus een drukke periode voor alle boeren in Flevoland en daarbuiten.

‘Per uur kop je ongeveer een halve hectare. Factoren als het weer en de groei van een tulp spelen een grote rol. Als het veel regent, beschadig je met de kar de grond, het koppen zelf gaat dan ook niet goed. Je loopt risico dat alles vastloopt’, aldus Rick Klink.

Selecties
Niet alle tulpen groeien tegelijk, dus het ene tulpenveld kan eerder worden gekopt dan het andere veld. ‘We kijken tijdens de selectieperiode naar virussen, groei, verkeerde soorten tussen de andere tulpen, maar ook naar hoe ver de tulpen al zijn met de bloei. Het is voor ons namelijk van belang dat de energie naar de bol gaat en niet naar de bloem.’ 

‘Als de bloem van de plant af is, gaat alle energie naar de bol zodat deze groter kan groeien. Dat is goed voor de rijping van de bol! We bemesten de grond met kunstmest en we bespuiten de gewassen om ze gezond te houden. Bespuiting zien we als een medicijn. Als je hoofdpijn hebt neem je namelijk ook een aspirine. Dit is hetzelfde principe. Je helpt de tulpenplant om virussen te bestrijden.  Dit hele proces valt onder zeer strikte gewasbeschermingsregels. Het bladgroen doet in deze periode zijn best om verder te groeien, maar door het warme weer van de lentemaanden sterft het groen af. Daarna gaat de bol rijpen en in de maand juni beginnen we met het rooien. De gerijpte bollen worden dan uit de grond gehaald.’

Kortom, wacht niet te lang als je nog van de kleurrijke velden wilt genieten.