Het thema van Tulpenroute Flevoland 2019 is de Gouden Eeuw, een bloeiperiode in de zeventiende eeuw voor de handel, wetenschap en kunsten waarin de tulp een belangrijke rol speelde.
De tulp is een typisch Nederlandse bloem, zou je zeggen. Niets is minder waar. De tulp werd eeuwen geleden gevonden in gebieden rond de Middellandse Zee en verder oostwaarts tot ver over de grenzen van China. De bloemen werden in de vijftiende eeuw gekweekt en geteeld voor de Turkse paleizen en hij kreeg de naam ’tulipan’ omdat hij iets weg had van een tulband.
Hoe de bloem in Nederland is gekomen is niet bekend. Het kan zijn dat de tulp in de zestiende eeuw als Turks geschenk aan botanicus en hoogleraar Clusius is gegeven. De hoogleraar kweekte de tulp uit nieuwsgierigheid in eigen huis totdat de bollen op wonderlijke wijze werden gestolen. Het kan ook zijn dat de tulp via Antwerpen naar de Amsterdamse havens is gebracht.
Wat we wel zeker weten is dat de tulp in het begin van de zeventiende eeuw heel populair was. De tulpenbollen werden extreem veel waard en werden op papier (door)verkocht voor enorme bedragen. De bol zat soms nog in de grond op het moment dat hij al verkocht was! Er werd flink gespeculeerd. Drie bollen werden verkocht voor een grachtenpand.
Jarenlang was de tulp een luxeproduct, een symbool van welvaart en rijkdom. Tegenwoordig is het vooral een kleurrijke bloem die symbool staat voor Nederland en het voorjaar.