Veelgestelde vragen

Flevoland

Wat is het doel van de Tulpenroute?

Door in het voorjaar auto-, fiets- en wandelroutes uit te zetten langs de tulpenvelden en activiteiten aan te bieden, willen we bezoekers uit binnen- en buitenland kennis laten maken met dit unieke stukje Nederland. De tulpen zorgen voor een waardevolle verbinding tussen de burger en het platteland van de gemeente Dronten, Lelystad en Zeewolde. Ons belangrijkste doel is dan ook om mensen het buitengebied van Flevoland te laten beleven, met de tulp als verbindende factor.

Welke rol speelt de tulp voor Nederland?

Hoewel tulpen oorspronkelijk uit Turkije komen, heeft Nederland ze sinds de 16e eeuw in haar hart gesloten. Tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw was de populariteit van deze elegante bloem met haar intense kleur op haar hoogtepunt. Tulpenbollen werden toen zelfs als betaalmiddel gebruikt! Maar ook in deze tijd kent Nederland verschillende tulpenfestivals en bekende tulpenvelden.

Waarom doen de tulpen het zo goed in Flevoland?

De Flevolandse landbouwgrond is het vruchtbaarst van Europa. Dat komt doordat deze provincie pas sinds de vorige eeuw is drooggelegd. De zeekleibodem zit vol mineralen die de tulpen als voedingsstoffen gebruiken.

Wat is er nog meer te doen in Flevoland?

Flevoland is een mooie, jonge provincie met een uniek verhaal. Natuur, musea, pretparken, stranden …alles is aanwezig! Kijk voor meer informatie en leuke uitjes op www.visitflevoland.nl

Tulpenweetjes

Wanneer worden tulpenbollen geplant?

In oktober worden de bollen geplant op het land. Voor een sterke groei later en voor vermeerdering dienen de tulpen te bloeien op het land.

Op welke grond worden tulpen geplant?

Vroeger werden de tulpen alleen op zandgrond geplant, omdat het oogsten uit kleigrond onmogelijk was. Met de nieuw ontwikkelde techniek waarmee bollen in netten worden geteeld, kan dit nu ook op de (plakkerige) kleigrond. De grond geeft goede opbrengsten en sterke bollen.

Wat zijn die grote witten hopen die ik bij de tulpenvelden zie liggen?

Om de bollen makkelijk uit de grond te krijgen, worden ze op netten geplant. Op de kopakkers zie je daarom vaak grote witte stapels doek liggen.

Wanneer bloeien de tulpen?

Vanaf half april komen de bollen tot bloei. Wanneer ze precies in bloei komen is mede afhankelijk van de temperatuur en de zon. De tulpen staan ongeveer 10 tot 14 dagen in bloei.

Wat gebeurt er met tulpenbollen die ziek zijn?

Als de tulpen in bloei staan, is dat een mooi moment om de tulpen op ziektes te controleren. Gekeken wordt naar de aanwezigheid van vlekken en virussen op de tulpen. Deze tulpen worden dan handmatig verwijderd.

Waarom worden bloembollen gekopt?

Als de bloembollen bijna zijn uitgebloeid worden de bloemen (machinaal) verwijderd. Het verwijderen van de bloemen wordt koppen genoemd. Dit wordt gedaan om een sterke bol te krijgen, zodat er later weer een mooie sterke tulp in bloei komt.

Wanneer worden de bollen geoogst?

Begin juli worden de bollen van het land verwijderd. Door middel van het omhooghalen van de netten worden de bollen uit de grond gehaald. Vervolgens gaan ze via een transportband in een kist van 1m3 groot voor verder vervoer.

Wat gebeurt er met de geoogste bollen?

De meeste bollen worden bewaard en vanaf november in kassen geplaatst voor een volgende bloei. Deze bloemen worden geplukt voor de verkoop in winkels.

Hoe worden de bloembollen bewaard?

Na de oogst worden de bollen in eerste instantie bewaard bij een temperatuur van 25°C. Na enige tijd wordt de temperatuur verlaagd naar 20°C. Als de bollen voor de broeierij bestemd zijn, worden ze later bewaard bij een temperatuur van 9°C.

Zijn tulpen in de vaas dezelfde als op het land?

Nee. De tulpen die je bij de bloemist koopt worden gekweekt in de kas en daar ook geplukt, gebost en verpakt voor transport naar de klant. Voor het kweken worden de tulpenbollen gebruikt die op het land staan. Deze groeien op het land van november tot juli.

Op de hoogte blijven

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de activiteiten en nieuwtjes van Tulpenroute Flevoland?

Je kunt ons volgen op Facebook, foto’s bekijken en delen via Instagram, en je kunt je via de website inschrijven op de nieuwsbrief.

Volg ons!

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van de Tulpenvelden en weten wat jij kan verwachten, volg ons dan via de verschillende social media.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de Tulpenroute Flevoland.

Email adres

Tulpenroute Flevoland