Het thema van Tulpenroute Flevoland is dit jaar ’75 jaar vrijheid’. Oostelijk en Zuidelijk Flevoland vormt het enige gebied in Nederland waar nooit een oorlog is uitgevochten. Toch zijn de herinneringen, waaronder de wrakken van bommenwerpers die in het buitengebied liggen, tastbaar.

‘We staan dit jaar stil bij vrijheid. Dit doen we tijdens de opening van de route, op 10 april in De Kandelaar in Biddinghuizen, maar ook met verschillende activiteiten langs de route’, aldus Mariska van Diepenbeek, secretaris van tulpenroute Flevoland.

Zo is de Vrijheid-express bus op vrijdag 10 april aanwezig bij de opening van Tulpenroute Flevoland. Op maandag 13 april staat de bus op het Tulpeiland en op zaterdag 2 mei is hij te vinden bij de Kalverschuur in Swifterbant. In de Vrijheid-express maakt de bezoeker kennis met de betekenis van vrijheid toen en nu.

‘Persoonlijke ontmoetingen, intieme voorstellingen en unieke optredens maken onderdeel uit van de programmering in en rond de Vrijheid-express. In de reflectieruimte kan iedereen meedenken over de betekenis van vrijheid, en een boodschap achterlaten die ook online gedeeld kan worden. Zo geven we samen vrijheid door.’

Een aantal route van tulpenroute Flevoland gaan langs herdenkingspalen op locaties van vliegtuigwrakken. ‘Misschien niet zo fleurig als de prachtige tulpen, maar zeker wel belangrijk om aandacht aan te besteden’, Astrid Doppert, voorzitter en een van de initiatiefnemers van Stichting Ongeland.

‘De palen hebben als doel de herinneringen van de Tweede Wereldoorlog levend te houden en bewoners en bezoekers van Flevoland te vertellen wat zich hier tijdens de oorlog heeft afgespeeld. Want ondanks dat Flevoland nog jong is, heeft onze provincie wel degelijk een oorlogsgeschiedenis. Daarnaast zijn de palen een tastbare herinnering voor de nabestaanden.’

Aan elke crashpaal hangt een bord. Hierop staat informatie over het vliegtuig, de bemanning, de bestemming en de crashdatum. Ook bevat het bord een QR-code die naar een onlinepagina met uitgebreidere informatie linkt.

Tulpenroute Flevoland duurt van 10 april en 5 mei en wordt gehouden in het buitengebied van de gemeente Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere. Meer informatie: www.tulpenrouteflevoland.nl