Tijdlijn tulpenteelt

  • September

    In de kas

     

    De consument wil van eind december tot en met mei een bosje tulpen kunnen kopen. De bollenteler maakt daarom een planning welke kisten met grote bollen het eerst worden verwarmd en naar de kas gaan. In de kas groeien ze op tot tulp met een steel van zo’n 36 centimeter. Lang niet alle bollen komen tot bloei in een Nederlandse kas. Een groot deel van de bollen wordt geëxporteerd naar landen als Japan, China, Amerika en Rusland.

  • Oktober

    Planten

     

    Terwijl in de kassen de tulpen volop groeien voor de verkoop in binnen- en buitenland, rijden tulpentelers met nieuwe bollen naar het land in de polder. Ze planten kleine bolletjes op netten, zodat ze ze in het voorjaar gemakkelijk uit de grond krijgen. Eenmaal in de grond groeien er meerdere nieuwe bollen uit een tulpenbol.

  • Januari

    Voedingsstoffen

     

    In januari wordt het onkruid, nog voordat de tulpen opkomen, weggespoten. Vervolgens strooien de tulpentelers kunstmest, zodat de tulpen extra voedingsstoffen krijgen.

  • Februari en maart

    Controle

     

    De tulpenteler controleert de bladeren van de tulpen op virussen. Zieke planten (veelal met rode strepen op het blad) worden verwijderd om verspreiding van het virus te voorkomen. Zes weken later worden de planten nogmaals gecontroleerd.

  • Begin april

    Bloei

    De bollen komen langzaam tot bloei. Afhankelijk van de temperatuur en zon is dit het ene jaar wat eerder dan het andere jaar.

  • April

    Controleren op ziektes

     

    Zodra er een bloemknop zichtbaar is, is dit voor de bollenteler een goed moment om de tulpen nogmaals te controleren op ziektes.

  • Eind april

    Bloei

     

    De tulpen staan ongeveer 10 tot 14 dagen in bloei. Zieke tulpen worden zo snel mogelijk verwijderd. Dit gebeurt handmatig.

  • Mei

    Het koppen van de tulp

     

    Helaas, er komt een einde aan de prachtige gekleurde tulpenvelden. De bloembollen worden gekopt. Dit wordt gedaan om een sterke bol te krijgen, waaruit later dan weer een nog grotere en mooiere tulp kan bloeien. Voor het rooien bestrijdt de tulpenteler schimmels en luizen.

  • Eind juni tot eind juli

    Oogsttijd

     

    Het is oogsttijd dus hoofdbol en daaronder meerdere kleine bollen worden van het land gehaald. Eenmaal uit de grond gaan ze in grote kisten op transport naar de teler of broeierij in Noord-Holland. Ze worden opgeslagen in een warme schuur (van 25 graden Celcius).

  • Augustus

    Pellen en sorteren

     

    Het is tijd om de bollen te pellen en te sorteren. De grote bollen gaan op een later moment naar de kas of worden geëxporteerd. De kleine bollen gaan in de herfst op transport naar Flevoland om weer terug de grond in te gaan. De grote bollen liggen in een loods, waar de temperatuur langzaam naar beneden gaat (tot 5 graden Celcius). Op deze manier bootsen telers de winterperiode na.