Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over de Tulpenroute Flevoland. Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Vul het contactformulier in en wij proberen je vraag binnen een week te beantwoorden. De informatie op deze pagina heeft betrekking op de Tulpenroute van 2023. Voor editie 2024 wordt deze informatie vanaf begin 2024 geüpdatet.

1. Openingstijden Tulpenroute Flevoland

De uitgezette tulpenroutes zijn van 15 april tot en met 7 mei 2023 dagelijks toegankelijk tussen 09.00-18.00 uur. In deze periode verwachten wij dat de meeste tulpenvelden in bloei staan, hoewel wij dit natuurlijk niet kunnen garanderen. Na deze datum zijn de meeste velden gekopt en niet meer zichtbaar. Helaas moeten we hierna weer een jaar wachten voor de tulpen in bloei staan. Er zijn verschillende routes, die je per auto of fiets kunt afleggen. Hieronder lees je meer over de routes.

2. Kaartverkoop

Tickets voor de autoroutes zijn vanaf nu te koop! Je bestelt hier je ticket. Als je een kaartje koopt, kies je een dag en tijdslot. Wij maken gebruik van tijdsloten om de drukte te waarborgen. Na het kopen van een kaartje kun je thuis alvast de Tulpenroute Flevoland App downloaden. Hierop vind je de route, de audiotour (alleen in het Nederlands) en extra informatie over extra activiteiten. Voor de fietsroutes hoef je geen kaartje te kopen.

3. Autoroute

De drie autoroutes bevinden zich in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland en zijn te rijden via de vooraf te boeken Tulpenroute Flevoland App. De routes zijn rondritten, waarbij je weer eindigt op de startlocatie. De lengte van de routes verschillen jaarlijks, maar liggen tussen de 70 en 100 kilometer. Er loopt een route ten oosten van Dronten en Swifterbant; eentje door gemeente Zeewolde en een route door Biddinghuizen, Dronten en Lelystad.

Voor het rijden van een autoroute bestel je een ticket op deze website. In onze app vind je vervolgens de route, audiotour en extra informatie. De app is op dit moment alleen voorzien van Nederlandse informatie. Wij gebruiken tijdsloten in de app om topdrukte op diverse locaties langs de routes te voorkomen. Zo kunnen we de veiligheid van iedereen op en langs de routes garanderen.

Je reserveert een tijdslot en start op de door jouw gekozen startlocatie. Op je startlocatie ontvang je een papieren routekaart (als back-up) en een deelnamesticker. Deze sticker plak je zichtbaar op dashboard plaatsen en of het raam. De sticker geeft goedkeuring om als deelnemer te mogen rijden over bestemmingswegen. Je kunt nu de route gaan rijden met behulp van de Tulpenroute Flevoland App. Er is geen fysieke bewegwijzering op de route.

4.  Fiets- en wandelroute

Dit jaar zijn er in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland drie uitgezette fietsroute. Vlak voor de opening van Tulpenroute Flevoland zijn de routes te downloaden op deze website. Deze routes zijn vrij toegankelijk en zijn met bordjes bewegwijzerd.

Dit jaar is er geen wandelroute uitgezet door Tulpenroute Flevoland. Een wandeling wordt wel aangeboden als losse activiteit. Alle activiteiten vind je op de activiteitenkalender.

5. Installeer de nieuwste versie van Tulpenroute Flevoland App*

Op de Tulpenroute Flevoland App vind je de route, de audiotour (alleen in het Nederlands) en extra informatie over extra activiteiten. Het is handig om thuis alvast de app met de route op jouw telefoon of tablet te downloaden. Je hebt dan onderweg geen internet nodig om de route te volgen, de route werkt namelijk via GPS. De route en extra informatie worden voorgelezen op de app tijdens je rit. Ook motorrijders kunnen zo gebruik maken van de app. Voor gebruik heb je de nieuwste versie nodig. Download deze voor vertrek, ook als je al eerder de app hebt geïnstalleerd. Je vindt de Tulpenroute Flevoland App in de App store en Google Play. De app is op dit moment alleen voorzien van Nederlandse informatie.

6. Activiteiten langs de route

Langs de routes zijn verschillende bedrijven te vinden die de deuren extra openen tijdens de Tulpenroute. Bij deze bedrijven is een activiteit, is iets te zien of te doen. Langs de routes is met tulpenvlaggen aangegeven of een bedrijf geopend is. Wanneer de vlag wappert, ben je van harte welkom. De openingsdagen en -tijden van de bedrijven kunnen afwijken van de openingstijden van de routes. Alle informatie over de bedrijven en welke activiteiten wanneer plaatsvinden, vind je op de activiteitenkalender.

7. Openbaar vervoer en fietsverhuur

Het gebied waar de Tulpenroute plaatsvindt is zeer uitgestrekt en de tulpenvelden liggen in een landelijk gebied. De routes en velden zijn lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Het is niet makkelijk om met een bus of trein bij de routes te komen. Als je niet in de buurt woont, is het dus aan te raden om de Tulpenroute af te leggen per auto.

Wil je toch met de fiets gaan? Op de treinstations van Lelystad en Dronten wordt een beperkt aantal OV-fietsen verhuurd. Hiervoor is wel een OV Chipkaart nodig en deze stations zijn niet dicht in de buurt van de routes.

8. Tulpenvelden

Flevoland is een enorm uitgestrekt. Dit betekent dat de tulpenvelden zich niet altijd langs de weg bevinden en ook niet op elke kilometer. Soms zie je vijf kilometer lang geen tulpen en soms is een veld tegen het einde van de Tulpenroute-periode al gekopt. Je kunt dan genieten van alle andere gewassen en ingezaaide velden in het landschap. De bloei van de tulpen is niet te sturen. Dit is afhankelijk van soort, temperatuur, zon en andere weersomstandigheden. Wij kunnen dan ook niet adviseren op welk moment de meeste tulpen in bloei staan. Op de bloeimeter kun je zien hoe het nu ongeveer gaat met de groei van de tulpen.

9. Het betreden van de tulpenvelden

Het is ten strengste verboden de tulpenvelden te betreden. Ten eerste betreed je het privéterrein van de boer of kweker. Daarnaast brengen bezoekers mogelijk virussen over van de ene op de andere bloem. Dit kan schadelijk zijn voor de opbrengst van de teler. Foto’s maken mag natuurlijk, maar wel vanaf de randen van de velden.

10. Verse tulpen of tulpenbollen kopen

Een aantal ondernemers hebben de beschikking over bosjes verse tulpen rechtstreeks van de tulpenkweker. Deze zijn te vinden langs alle auto- en fietsroutes. Koop een mooi vers bosje zodat je thuis kunt nagenieten van de tulpenpracht. Of pluk jouw eigen bos bij elkaar op een van de aangegeven plukvelden. Deze plukvelden vind je in de route op de Tulpenroute Flevoland App. Tulpenbollen worden in Nederland alleen in september en oktober verkocht. Dat is het moment waarop de tulpen worden geplant in de grond.

11. Betreden van een erf

Let op, een boerderij is privéterrein. Het is niet toegestaan ongevraagd een erf te betreden of een kavelpad op te rijden. Vraag hiervoor altijd toestemming bij de desbetreffende bewoners!

12. Horeca en Toiletvoorziening

In Flevoland en rond de routes vind je verschillende horecagelegenheden en boerenbedrijven waar je een hapje kunt eten en waar ook een toilet te vinden is. Daarnaast stelt een aantal boeren en deelnemende bedrijven een toilet ter beschikking. Dit wordt dan door deze bedrijven zelf aangegeven langs de weg.

13. Problemen oplossen

Ik heb een tijdstip geboekt, maar ik red het niet. Kan ik later starten?
Lukt het niet om op tijd te starten, bijvoorbeeld door vertraging onderweg? Later starten op dezelfde dag is in principe geen probleem. Wilt u de route op een andere dag rijden? Graag horen wij dit van u. Mail hiervoor naar contact@tulpenrouteflevoland.nl. Wij proberen binnen drie dagen je mail te beantwoorden.

Ik ben verhinderd. Krijg ik het geld terug?
In principe geven wij geen geld terug als je besluit de route niet meer te rijden, nadat je een kaartje hebt gekocht.

Ik heb de verkeerde route geboekt. Kan ik wisselen van route?
Als je de verkeerde route hebt geboekt, krijg je in de app niet de juiste kaart te zien. Mocht dit per ongeluk gebeurd zijn, mail dan naar contact@tulpenrouteflevoland.nl. Wij proberen binnen drie dagen je mail te beantwoorden.

14. Wees een nette gast

Je bent te gast in ons mooie Flevoland. Wij hopen dat je niet alleen geniet van de tulpen maar ook van het uitgestrekte landschap. Respecteer de eigendommen van de bewoners en telers.

Volg ons!

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van de Tulpenvelden en weten wat jij kan verwachten, volg ons dan via de verschillende social media.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de Tulpenroute Flevoland.

Email adres

Tulpenroute Flevoland